luni, 6 ianuarie 2014

Asemanari si deosebiri intre Umanism si Iluminism




           


                                       Umanismul ...

 ... este curentul dezvoltat in magnifica epoca a culturii, numita Renastere.
           Termenul de“umanism” are doua sensuri: unul larg, de dragoste fata de oameni, si unul restrans, de interes fata de valorile antichităţii greco-romane.
           În legătură cu Renaşterea, termenul de “umanism” se foloseşte în ambele sensuri.

       Pentru scriitorii si artistii umanisti din Renastere, creatiile antice devin modele si surse de inspiratie, pe cand cronicarii romani ( Miron Costin si Ion Neculce) se inspira din folclorul si personalitatile marcante din viata poporului, reusind sa creeze existenta unei relatii autor si cititor.
        Renasterea isi faureste un ideal de “om universal”, multilateral, un om caruia, precum personajelor antice, “nimic din ceea ce este omenesc nu-i este strain”, pasionat, iubitor de cunoastere si de frumos, om de cultura si de actiune in acelasi timp.
            Umanismul pune accentul pe raţiune, pe libertatea si deminitatea omului, opundu-se dogmatismului si fanatismului medieval ("omul este masura tuturor lucrurilor") .
                                                                 Astfel, armonia dintre om si natura, admiratia fata de antichitate, increderea în raţiune si prezenta unui om universal, multilateral sunt trasaturi ale umanismului pe care marii autori umanisti (F. Petrarca, G. Boccacio, L. Ariosto, F.Rebelais, P. Rosnard, T. Tasso, Th. Morus, Erasmus din Rotterdam, William Shakespeare sau DimitrieCantemir)  au adus-o la noi culmi pe piedestalul literaturii.






F. Petrarca





                                  


Wliam Shakeapeare


G. Boccaccio

 

Trăsăturile Umanismului


  • aşază în centrul preocupărilor sale omul

  • admiratia fata de valorile antichităţii greco-latine
  • increderea în raţiune


  • natura este considerată un model al artei

  • prezentarea omului multilaterala
  • increderea in valorile umane si in armonia perfecta dintre om si natura
  • lupta rationala impotriva dogmatismului religios

    Pe teritoriul tarii noastre, umanismul se dezvolta destul de tarziu (sec XVII) odata cu aparitia primilor carturari cunoscatori(Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce)  ai culturii antichitatii, a limbilor latina, greaca si slavona.
     Grigore Ureche, avand ca model cronicile poloneze si 4 predoslovii, dedica opera sa cititorului prezentand intentia de a stabili adevarul.
     Cronica sa are o finalitate morala si educativa, fiind interesat nu doar de cantiatea informatiilor ci si de calitatea lor.
      Cel mai important umanist roman este Dimitrie Cantemir, primul nostru spirit de talie europeana, inzestrat cu o cultura enciclopedica, cunoscator a numeroase limbi, Cantemir reprezinta expresia lui uomo universale: istoric, geograf, orientalist, autor de eseuri si tratate in limba latina, romana, rusa si turca.




Iluminismul 

     Iluminismul reprezinta o miscare care manifesta cult pentru ratiune, umanism si stiinta.  
      Este curentul literar care se caracterizeaza pe plan ideologic si cultural al secolelor XVII-XVIII. Aceasta perioada se mai numeste si "Secolul luminilor".
       Iluministii pun un accent deosebit pe cunoasterea stiintifica, afirmandu-se ca o puternica miscare cu caracter laic, anticleric, dar totodata se opun superstitiei, ignorantei si fanatismului.
       Ca obtiune spirituala, iluministii sunt: empiristi,idealisti, atei si deisti. 


                                                                                      

      



      Conceptiile iluministe in domeniul social si politic au influentat Revolutia Franceza, care s-a revendicat in mare parte de la ideile lui Voltaire si J. J. Ruseau. 

      Iluminismul preconizeaza emanciparea poporului prin cultura si acorda un interes deosebit raspandirii ei prin scoli si prin lucrari de popularizare.
      Iluminismul romanesc se identifica in mare masura cu Scoala Ardeleana.Aceasta a creat un climat favorabil literaturii. Epopeea Tiganiada de Ion Budai-Deleanu care realizeaza o senteza artistica a ideilor iluministe ale epocii.

     J. Swift, Montesquieu, Voltaire, D. Diderot, J.J. Ruseau, G.E. Lessing, S. Micu, Gheorghe Sincai, PetruMaior, I. Budai-Deleanu, Dinicu Golescu, au fost marii reprezantanti ai acestui curent literar de mare importanta in secolul al XVII-lea prin ideile lor reformatoare, prin ideea emanciparii poporului, prin cultura, prin promovarea rationalismului pe un fundal ce combate panatismul si dogmele clericale si prin incercarea de raspandire a culturii in popor.


                    Trasaturile Iluminismului

  • combaterea docmelor si a bisericii (anticlericalismul)
  • prmovarea ratiunii
  • sustinerea tolerantei interetnice
  • atitudine anti-democratica, anti-feudala si anti-religioasa
  • are la baza mitul stiintei, al ratiunii, al republicii sau al monarhului iluminat.
  • se considera ca ratiunea si stiinta deschid calea progresului, a emanciparii, libertate si egalitate.

Reprezentanti ai iluminismului romanesc: Samuil Micu Klein;Gheorghe Sincai;Petru Maior;Ion Budai-Deleanu

 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu